Preduzeće E-75 IT Services d.o.o. iz Novog Sada krajem prošlog meseca objavilo je novi atraktivni veb servis NetDokumenti namenjen tržištu Srbije i paralelni OrganizedDocs namenjen korisnicima u svetu.

logo_image.png Reč je o sistemu za upravljanje dokumentima koji će učiniti poslovne dokumente organizovanim i uvek dostupnim preko veba, a zajednički rad na projektima lakšim. Dokumenti su organizovani kao na lokalnom racunaru i moguće je uvesti kompletnu strukturu.

Nakon sigurne prijave (SSL koji se koristi i za elektronsko bankarstvo) svi dokumenti i arhiva su dostupni sa bilo kog računara, laptopa, pa i BlackBerry ili iPhone mobilnog telefona.

Napredni sistem za pretraživanje je integrisan u softver. Moguće je postaviti tokove dokumenata čime dokument automatski prelazi iz jedne virtuelne kancelarije u drugu po toku obrade.

Servis je razvijen u saradnji sa MediaSoft d.o.o. iz Slovenije i partnera/investitora Web Biz Networks Ltd iz SAD.


header_01.png alfresco-color-logo.jpg

Osnova je napredni sistem za upravljanje dokumentima Alfresco, izvrstan slobodan softver koji je uz znanje i iskustvo sistem integratora prerastao u ovaj atraktivan servis. Sistem integriše serversku komponentu kancelarijskog paketa OpenOffice.org za automatsku obradu, konverziju i pretraživanje dokumenata, a između ostalih podržani su ISO standardizovani otvoreni-dokument format i Microsoft Office formati.

I dok će se veliki korisnici verovatno opredeliti za sopstvenu Alfresco instalaciju, mala i srednja preduzeća već od 15€/mesečno mogu svoju kancelariju da prebace u ovaj virtuelni prostor uz sve pogodnosti rada u oblaku.

E-75 je softverska kuća specijalizovana za otvorene tehnologije, Java i LAMP okruženje, a uz partnere pored Alfresco instalacija pokrivaju i OpenBravo ERP sistem primenjen u Victoriagroup a.d., a po broju lokalnih partnera (Mikrokom, PSTech,...) sigurno da ima još većih instalacija.

Vratimo se servisu NetDokumenti. Na žalost, tu su i sve boljke rada u oblaku. Nedostaju informacije o politici izrade rezervne kopije podataka ili bilo koja garancija o pouzdanosti podataka. Nedostaju i informacije o preduzetim merama zaštite od neovlašćenog pristupa podacima narušavanjem bezbednosti servera. Zato će preduzeća sa dovoljno kapaciteta verovatno poželeti sopstvenu Alfresco instalaciju, a kako je reč o slobodnom softveru mogućnosti za integraciju tokom implementacije su neograničene.

Lično me raduje pojava ovakvih novih proizvoda. Primena rešenja zasnovanih na slobodnom softveru je svakako pravi put do novih autentičnih proizvoda sa izvoznim potencijalom. Vrednost koju je E-75 d.o.o. dobio usvajanjem Alfresca omogućila im je da u kratkom periodu ponude potpuno integrisan servis.

Podrška za kvalifikovani elektronski potpis i vremenski žig su možda već u planu, ukoliko je glavni cilj servisa lokalno tržište. Belgijska kompanija Cediti je već razvila podršku za X.509 sertifikate i integrisala operaciju potpisivanja u radni tok, a u najavi je i alfrescodigsig otvoreni projekat sa sličnim ciljem ili nama bliži digsig koji vodi Goran Sladić sa FTN-a u Novom Sadu.

Učešće u međunarodnim otvorenim projektima omogućava pravi transfer znanja, i izlazak iz scenarija preprodavca stranog softvera, bez originalnog razvoja.