400px-Renaissance-Logo-Proposal-Final2.pngVeć neko vreme u zajednici okupljenoj oko OpenOffice.org projekta traje inicijativa za preporod grafičkog sučelja ovog najpopularnijeg slobodnog kancelarijskog paketa. Ideja: „Oblikujmo okruženje da OpenOffice.org bude izbor, ne samo iz potrebe, već i prava želja korisnika“.

Kao dobar laboratorijski mišić uzeta je Prezentacija (engl. Impress), program za pripremu i izvođenje prezentacija. Iako nisam uključen u poduhvat, sa strane mogu da primetim osnovne crte oko kojih se svi slažu da meniji ostaju u igri ali želi se smanjiti broj plutajućih i iskačućih prozorčića, a više nenametljivih kontrola u kontekstu i veća ujednačenost mogućnosti za interakciju (na primer mogućnost uređivanja elemenata na slajdovima i kada je uključen ređač slajdova).

I onda je krenulo sa predlozima, a među predlozima i:



Očekivano, usledili su komentari: „Ali ovo je isto kao i M* *****e 2007“ i „Mi ne želimo rib*n“, čak je došlo do peticije na Internetu. :-) Sve to dalo je zamajac i još jedan predlog je razrađen, dorađen i upeglan. Ovaj put zagovornici nisu iz Sun Microsystemsa već iz IBM-a i RedFlag Officea, a koji se zasniva na panelu sa strane:



Meni se ovaj pravac dopada i rado bih video jedan panel koji se prilagođava kontekstu kao mesto za sve česte operacije. Pogledajte detalje na:
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Sidebar_Proposal_by_IBM
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Proposal_by_Johannes_Eva

Kako se vama čini ideja?

Kao zanimljivost, pomenuo bih i da su u predlozima neki otišli baš daleko, npr. ovaj sledeći gde je uklonjena cela školjka sučelja i ubačena komandna linija uz direktnu interakciju sa objektima za sve ostalo. Jedino mi nije jasno kako bih popamtio sve ove prečice ;)