Pre par nedelja na javnoj dopisnoj listi učesnika OpenOffice.org projekta u Srbiji počelo je sa pripremama za drugo godišnje okupljanje OpenOffice.org zajednice.

Prošlogodišnji prvenac zbio se u Novom Sadu gde smo bili u gostima našim prijateljima iz LUGoNS-a, a ove godine odluka je pala da to bude Kragujevac, 16. maj. Aleksandar Urošević Urke je predložio etno kafanu Palisad na Šumaricama kao mesto sa prijatnom atmosferom i pripreme su mogle da počnu.

Kao prednajava, u četvrtak 14. maja u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Kragujevac održana je promocija paketa OpenOffice.org, a kako je to izgledalo možete saznati na sajtu projekta.

U subotu iz Beograda je nas nekoliko krenulo autobusom u 10:00. Urke nas je u 12:00 sačekao na stanici u Kragujevcu, gde smo se i našli sa Milošem Popović koji je iz Niša mnogo ranije krenuo vozom. Ostali su u restoran stigli kolima. Razvukli smo novi roll-up panel, malo se raspravljali dogovarali sa gazdom oko rasporeda stolova i počeli sa radnim delom sastanka.

 

Grupna slika sa okupljanjaGrupna slika sa okupljanja

foto: A. Urošević, CC-BY-NC-SA 3.0

 

Da se ne bih ponavljao, pogledajte reportažu na sajtu projekta šta smo se tamo dogovorili. Vreme će pokazati, ali čini mi se da smo bili efikasniji nego prošle godine u Novom Sadu. Meni je bilo prijatno da se vidim sa starim poznanicima, upoznam neke nove i u opušenoj atmosferi popričam sa svima.

Moglo se tu čuti o open ofisu, vikipediji, nastavi informatike u školama, slobodnom softveru, putovanjima, proveri pisanja za srpski, redovima i familijama raznih krilatih insekata, linuksu…

 

 

OOo maskota uklesuje slova OOo u kamenu

ilustracija: Ben B., PDL

Okupljanje je bila prilika i da se neki raniji učesnici projekta lokalizacije paketa ponovo pridruže projektu, a pristupnicu projektu možete popuniti i vi ili se jednostavno pridružiti na razvojnoj dopisnoj listi.

Želeo bih i da najavim da će se na stranici projekta uskoro pojaviti i prva obaveštenja o projektu promocije koji će sada delovati odvojeno od projekta lokalizacije. Projekat promocije vodiće Maja Marković, a svi zainteresovani za popularizaciju slobodnog softvera i kancelarijskog paketa OpenOffice.org uključujući i ranije učesnike projekta lokalizacije dobrodošli su da se pridruže i idejama, kontaktima i sugestijama pomognu razvoj našeg zajedničkog kancelarijskog paketa.