Prenosim isečke iz zaista sjajnog teksta "A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection", čiji je autor Peter Gutmann. Sam tekst je zanimljivo pisan, obiluje referencama i konkretnim opisom problema pa se moze svašta i naučiti.

Windows Vista uključuje pozamašne izmene osnovnih delova operativnog sistema kako bi bila obezbeđena zaštita od kopiranja za tzv. "prvoklasni sadržaj", obično HD zapisi sa Blu-Ray i HD-DVD izvora. Ova zaštita za sobom nosi nezanemarive troskove gledano u performansama i stabilnosti sistema, zahteva veću tehničku podrsku, a pri tome poskupljuje hardver i softver.
...
Razmotrimo lekara koji koristi PC za kontrolu skenera dok sluša pesme/film sa računara (CDROM uređaji u računarima na radnom mestu svoj život neižbezno provedu puštajući audio ili MP3 diskove kako bi oterali ostalu buku). Ako je bilo kakav "prvoklasni sadrzaj" prisutan, zaštita u Vista-i će blago izmeniti sliku, što moze ugroziti živote iako je razvojem tehnologije medicina upravo to želela da eliminiše. Najstrašnije je da ne postoji lak način da se ovo zaobiđe - Vista će bez najave izmeniti sadržaj koji se prikazuje u nekim situacijama (a skoro nemoguće ih je unapared predvideti) zarad ugrađenog sistema zaštite.
...
Najgore je što ne postoji izbor. Proizvođači hardvera će morati ovo da progutaju kako bi proizvodi radili sa Vista-om: "Niko ne zahteva potpisivanje ugovora, ali bez toga prvoklasan sadržaj neće biti moguće reprodukovati". Kao proizvođač hardvera možete ostati sa strane, ako vam ne smeta da vaš uređaj može da prikaže samo zabrljanu sliku lošeg kvaliteta sa šuštećim zvukom kada je prisutan prvoklasni sadržaj, dok vaša konkurencija nema ove (veštački stvorene) probleme.A i kao korisnik nemate izbora. Bilo da koristite Windows Vista-u, XP, 95, GNU/Linux, FreeBSD, OS X, Solaris (na x86), ili skoro bilo koji drugi operativni sistem, Windows-ova zaštita sadržaja će načiniti hardver skupljim, manje pouzdanim, težim za programiranje i podršku, ranjivijim, sa mnogo vise problema nekompatibilnosti. Zato što Windows dominira tržištem, a proizvođači neće praviti više verzija proizvoda, i oni koji ne koriste Windows će plaćati cenu zaštite sadržaja u Windows Vista-i iako nikada neće koristili Windows na njima.
...
Da bi cela stvar radila, specifikacije zahtevaju čuvanje detalja kako uređaj radi u tajnosti. Jasno je da svako ko zna dovoljno kako uređaj radi da može napisati drajver za neki ne-Windows sistem, zna dovoljno da prevari zaštitu u Vista-i. Jedini način da ona funkcioniše je da se nikakvi tehnički podaci ne objavljuju osim onog minimalnog potrebnog za novinare i upoređivanje različitih modela.
...
"Ovo uvećava cenu planiranja, uvećava vreme razvoja i smanjuje fleksibilnost za OEM prilagođavanja. Troškove snose kupci računara, a mogući je i zastoj u ponudi platformi visokih performansi." -- ATI.

Za više ovakvih tekstova, možete pogledati novosti na http://badvista.fsf.org (kolona sa desne strane).