Pišem ovo kao pozitivni komentar na dva nedavna događaja. Prošle nedelje sam prvi put pribavio karte za pozorište preko Tiketservis-a. Uprkos mojoj sumnjičavosti, primljene nenumerisane karte sam zaista zamenio 15tak minuta pred početak predstave za fina mesta.

Druga tema je donesi.com servis za poručivanje hrane preko neta koji je danas pušten u rad. Koncept registracije je zanimljiv, najpre je potrebno popuniti podatke, a aktivacioni kod umesto epoštom, stiže SMS-om. Na ovaj način se i potvrđuje tačnost unetog telefonskog broja koji restorani koriste za proveru validnosti porudžbine.

Što se interfejsa tiče, veoma je pregledan, ali naravno postoje manji problemčići za koje sam siguran da će se srediti. Recimo, pri unosu telefonskog broja, ne postoji maska za unos, a jedino u tekstu na engleskom jeziku (ispod teksta na srpskom) piše da broj treba uneti bez razmaka. Poruka o grešci ne vodi u pravom smeru jer korisnika obaveštava da njegova mreža nije trenutno podržana…

Dalje, mapa sa restoranima mi se uopšte ne čini korisnom. Nedostaje oblast u kojoj taj restoran vrši isporuku, a nedovoljno je precizna za informaciju gde je resotran ako se neko odluči na preuzimanje klopice. Možda je bilo bolje da je ostvarena neka saradnja sa PlanPlus-om, jer oni imaju i informacije o linijama, najkraćem putu do restorana, itd.

Što se tiče “sfere raznošenja”, lokacija ne pomaže mnogo korisniku. Najpre je potrebno sebe svrstati u grupu poput “Beograd - centar”, “Beograd - Palilula”, “Beograd - Zvezdara”,… naravno neka pomoć za one koji su kao i ja negde “između” ne bi bila zgoreg. Zapravo možda bi bilo bolje tražiti od korisnika da se pronađe na mapi (ali malo detaljnijoj od one koja se sada prikazuje u pregledu restorana) i na osnovu toga mu ponuditi listu restorana.

Nedostaju i malo bolji opisi klopice, možda i sa nekim sličicama, mada će komentari i preporuke korisnika (kada ih bude) verovatno biti i korisniji. Ne bi bilo loše ni da je iznos minimalne porudžbine istaknut na stranici sa ponudom restorana. Ovako treba najpre dodati nešto u korpu, da bi se ovaj iznos uopšte prikazao ako je ono što je u korpi ispod limita.

Baš mi se dopao AJAX efekat na stranici sa pregledom stanja porudžbine, gde se polje stanje samo osvežava i menja iz “Obrađuje se” u “Prosleđeno” do “Prihvaćeno”.

Moje prvo iskustvo sa donesi.com servisom je pozitivno i ideja je odlična! One flajere inače ne sačuvam, ili nisam siguran od kada su tu… Klopica je stigla i brže nego što je nagovešteno po prihvatanju porudžbine (za nekih 20tak minuta) i sistem provereno radi. Ekipi iza cele ove priče želim sreću u daljem radu!