telekom.jpg

Naša omiljena i jedina monopolska TT kompanija - Telekom Srbija, sada pod potpunom kontrolom države je odlučila da pomogne razvoj interneta i bez ikakve najave (na novoj fakturi kažu da je objavljeno u Službenom listu, odličan je to odnos sa potrošačima!) poveća cene zakupa analognih vodova za prenos podataka. Za najčešće korišćeni dvožilni TT vod preko jedne centrale (dakle samo žica od tačke A do tačke B) koji je pre poskupljenja koštao oko 700 dinara mesečno Telekom je odlučio da počev od marta meseca naplati oko 20.000 dinara (bez PDV-a).

Ja stvarno ne znam kako da opravdam poskupljenje od preko 2700%. Koliko znam, vlada uporno dokazuje da je inflacija par redova veličine manja.

Ironično su omogućili popust od 70% u martu mesecu (dopis inače dostavljen korisnicima 9. 3.) uz komentar:

"Budući da su korisnici poprečnih veza uglavnom velika preduzeća i institucije, Telekom smatra da ovo poskupljenje neće imati posledica za krajnje korisnike, odnosno da neće dovesti ni do kakvih posledičnih poskupljenja..."

Kako se Verat-u isplati da preko takvog voda omogući pristup internetu po desetostruko manjoj ceni od cene samog voda za koji Telekom nema nikakvih troškova! Tipično monopolski. Istovremeno, u mestu Telekom ne nudi mogućnost stalnog pristupa internetu bilo kroz zakupljene digitalne vodove ili ADSL uslugu! Tako da alternative nema, 25.000 dinara mesečno za smešnu brzinu od 64Kbit/s!!!

A onda slušam, Vlada preko drugog dnevnika RTS-a proziva trgovinske lance zbog marže od 8% na cenu ulja, a diže u nebesa druge zbog marže od 3% istovremeno potpuno izostavljajući finalnu cenu tako da se ne zna da li je C Market ulje dobio jeftinije od trgovine Rodić MB i da li je uopšte reč o istom ulju…

Bitno je da rudari ne štrajkuju, da korumpirani lekari rade, da cena hleba i ulja kompenzuje poskupljenje struje, a za tamo nekakav internet i analogni TT vod u mestima van Beograda… to se ne maže na hleb, pa nije ni važno u maloj zemlji na brdovitom Balkanu.

Vidi se da je Vladi razvoj internet poslovanja kod malih i srednjih preduzeća veliki prioritet! Ne nedostaju nam ni zakoni, ni ambijent, a ni zaštita potrošača od monopolskog divljanja.