Uz novu nadogradnju iPod/iTunes softvera, Apple je uveo nekoliko novotarija od kojih ću izdvojiti dve, i obe imaju falinku nepostojanja otvorene specifikacije, što je pored kratkotrajnog flertovanja sa FOSS zajednicom i inače karakteristično za Apple proizvode. (Primetite samo na koji način se goniči za raznorazne komponente Apple računara pojavljuju u Linuks kernelu, da izdvojim samo iritirajući AirPort)

Prva novotarija je da je datoteka iPod_Control/Device/SysInfo uklonjena. Ova datoteka sadrži informacije o iPod modelu i njegovim karakteristikama, i za to je koristi ne-iTunes softver. Da sada neko ne bi pomislio da se opet radi o tamo nekim hakerima na GNU/Linuksu koji nešto viču, nakon nadogradnje, veoma je moguće da iPod ne radi sa drugim uređajima kao što je auto-radio. Kao i svaki put do sada, kada je Apple bez jasnih tehnički orijentisanih pobuda menjao format zapisa, FOSS zajednica će uspeti da postigne kompatibilnost, ali po koju cenu? (Ukoliko imate iPod čiji upravljački softver niste nadogradili nedavno, Aaron Bockover će vam biti zahvalan ako mu pošaljete ovu datoteku) Naravno, do tada se suzdržite od nadogradnje, baš kao što i GNUpod stranica savetuje.

Druga novotarija jesu igrice za iPod. Apple je ranije objavio dokumentaciju za kreiranje “NotesOnly” aplikacija, što su drugi iskoristili za kreiranje raznoraznih kvizova i sl. Na jednoj viki stranici iPodLinux projekta, koji omogućava da pokrenete Linux sistem na iPod-u (uz gomilu programčića, igrica i sl. mada na mom iPod mini-ju UI nije ispravno iscrtan kao na modernijim iPod-ovima) postoji ponešto informacija o ovim igricama, ali sve dok Apple ne objavi SDK, ne verujem da će se išta korisno postići reverzovanjem. U ovom članku objavljenom na OSnews.com navedene su neke sjajne ideje za nove iPod igrice, a imajući u vidu veličinu iPod tržišta i nezasićenost istog igricama, postojanje javnog SDK (pa makar on zahtevao OSX razvojne alate poput Xcode-a) bi bilo jako zanimljivo. Da ne pominjem sve druge mogućnosti koje bi došle uz objavljivanje API-ja, poput nestanka monopola u iPod/iTunes svetu? :)