Pre par dana, na gtk-devel listi pojavilo se saopštenje da je Anders Carlsson (Imendio) u glavnu granu GTK+ CVS stabla ubacio pravu podršku za Mac OS X. Iako je GTK+ mogao da se koristi na Mac-u kroz Apple-ov X11 server, potpuna integracija u okruženje i postizanje onog Apple “osećaja” nije bila moguća. Zapravo, i sada je trenutno stanje daleko do toga ali stvari se povoljno odvijaju.

Ja sam danas ažurirao svoju lokalnu kopiju GTK-a iz CVS (zajedno sa ostalim stvarčicama) i preveo biblioteku. Test programi rade, ali uz dosta problema sa fontovima, slikama,… Kako je ovo prva objava bilo kakvog koda stvari bi trebale da ubuduće idu na bolje.

Ono što malo smeta jeste komercijalni ton celog procesa razvoja koji je do sada bio potpuno zatvoren. Ko prati planet.gnome.org se verovatno seća da je bilo problema od samog početka pošto je Imendio AB insistirao da to bude njihov projekat iako je bilo ljudi koji su već radili na OSX podršci. Nadam se da će se sada kada kod leži u CVS-u dalji razvoj biti otvoren, uz svu onu zdravu konkurenciju, različita rešenja i sugestije i predloge.