scholar_results.gifU Google Lab-u su se nedavno (mada možda i davno samo ja za to nisam čuo) pojavila dva nova servisa. Iako na prvi pogled interesantniji i bolji za showcase JavaScript-a, on je samo to - interesantan. (Iz najnovijih servisa, najpre Gmail-a, zatim Groups2 i sada Suggest-a se vidi da Google dosta polaže na razvoj Web aplikacija sa bogatim korisničkim interfejsom, ali to je već priča za sebe…)

Ali drugi servis, Google Scholar je mnogo korisniji. Šta je toliko interesantno u ovom servisu, pa recimo da Google indeksira objavljene teze, radove, pre-print tekstove, i sav ostali “naučni” materijal ali i više od toga daje na lep način prikazan isečak apstrakta, listu autora, listu referenci ka radu, i slično. Otprilike poput NASA ADS sistema ili Arxiv.org sistema, samo što Google Scholar ima bazu i iz drugih oblasti, a indeksira i sam ADS i pomenuti Arxiv.org. Dodatno, u rezultatima se pojavljuju linkovi ka svim lokacijama gde je rezultat pronadjen što je jako zgodno kada je potrebno naći noviju verziju nekog rada…

Zajedno sa opcijom Google Print, odnosno Google-ovim rešenjem za pretragu unutar tekstova objavljenih knjiga, ovaj novi servis me navodi na razmišljanja poput onih iz “Adicted to Google” (hvala Lilit za obaveštenju o filmiću):

Ako u “Google” deo “ogle” zamenite sa “d”, dobijete “God”… Mislite o tome.