Do sada je već nekoliko puta u domaćoj zajednici bilo diskusija o mogućnostima za korišćenje usluge elektronskog bankarstva u preglednicima koji nisu Microsoft Internet Explorer, na operativnim sistemima koji nisu Microsoft Windows.

Srđan Pavlović, moderator EliteSecurity Linux foruma je pre par dana ponovo aktivirao ovu temu, nakon čega se došlo do najnovije liste. Pogledajte ispod ili pristupite dokumentu kroz Google dokumente.



Ovaj dokument sam kompletno priredio koristeći Google dokumente.

Mogu da kažem da ću se, makar u narednih godinu dana, nasmejati na svaku opasku kako ovo rešenje može da zameni kancelarijski paket na računaru. Sledeće godine ću probati ponovo.

Rad sa tabelom u tekstualnom dokumentu je zamoran da zamorniji ne može da bude. Nije moguće odabrati proizvoljnu grupu ćelija, nije moguće podesiti ivice za red ili kolonu ili visinu reda. Izbor pozadine ćelije se radi u prozorčetu Svojstva tabele. Ne postoji mogućnost spajanja ćelija iz dve kolone ili dva reda.

Pri kucanju ne vidi se podela na stranice, što znači da su viseći naslovi i pasusi siročići neminovni. Izvoz u PDF, pregled, pa onda nazad na dodavanje ručnih proreda.

Zgodno je što je dokument na vebu, i lako se deli sa drugima, ali lakše mi je onda da otkucam viki članak ili priredim dokument u pravom kancelarijskom paketu, i iskoristim ovaj dodatak ili ga ručno objavim na Google dokumentima. Za ozbiljnu upotrebu problem je kako čuvati dokumente tako da budu dostupni i za rad van mreže, kako obezbediti rezervnu kopiju, kako upravljati pravima pristupa, mada moguće da Google ima i neke alatke za korisnike koji plaćaju upotrebu servisa.

Sviđa mi se i što je dostupna dobra lokalizacija na srpski jezik. To samo potvrđuje stav da su strane kompanije kopiranjem svog uobičajenog nastupa sa drugih tržišta učinile više na popularizaciji upotrebe srpskog jezika na računarima nego sve domaće ustanove.

Ja sam ipak srećan sam što sada mogu da se vratim u OpenOffice.org i njegove mogućnosti za napredno uređivanje dokumenta.