Darko, član naše OpenOffice.org u Srbiji stranice na Fejsbuku, koji da ga ne predstavim nezahvalnog pre toga dodaje da je opšte gledano zadovoljan OpenOffice.orgom, da ga koristi i preporučuje prijateljima piše:

Na Windows 7 platformi, sa uključenim Brzim Pokretačem i sa default memorijom za rad, na 1,6 Celeron mašini sa 2 GB RAM-a nisam zadovoljan brzinom, tačnije sporo otvara Writer. A kad spomenuh brzi pokretač, molim za vaš komentar: da li se slažete da je ovo previše RAM-a za njega? (!!!)

Brzi pokretač je trik kojim se OpenOffice.org učitava pri pokretanju sistema (sličnu mogućnost koristi i Microsoft Office) i ostaje tako skriveno pokrenut. Pošto je stalno učitan u memoriju otvaranje praznog dokumenta bude znatno brže. Dakle, u tih 50MB je cela osnova paketa sa bibliotekama. Viđam često tu brigu korisnika za veličinu memorije. Ne razumem, čemu računar sa 2GB ≈ 2048MB memorije ako se ista ne koristi i ostaje prazna? Memorija se ne troši od upotrebe.

Ako neki drugi program poželi da popuni svu memoriju operativni sistem će skloniti ovih 50MB OpenOffice.orga na disk i osloboditi celokupnu radnu memoriju tom rasipniku. Pri vraćanju na OpenOffice.org operativni sistem će vratiti memoriju sa diska.

Ovaj YouTube klip pokazuje pokretanje OpenOffice.org Calc na Windows7 sistemu: to je samo par sekundi!


Svim korisnicima je dostupna plaćena podrška gde programeri mogu da pogledaju konkretan slučaj i optimizuju konfiguraciju. Nekada je to nesrećno formatiran dokument (viđao sam dokumente u Microsoft Word .doc formatu od po par gigabajta zbog neoptimizovanih slika i dokumente sa po 15 tabela u tabeli koje su tu bile bespotrebno). Nekada neoptimizovana konfiguracija paketa (veličina dostupne memorije, neomogućen pomenuti brzi pokretač,...), a nekada je prosto situacija takva da je potrebno izvući maksimum slaganjem redosleda biblioteka po učitavanju, korišćenjem posebnog hardvera ili ispravkom programerskih nedostataka u izvornom kodu.

Unutar OpenOffice.org zajednice postoji aktivan Performance projekat, a neki rezultati su postali vidljivi već u OpenOffice.org 3.2. Pored ToDo liste (preostalo da se uradi) stoji: „Probably a lot - see here“ (Izgleda puno toga - pogledaj).

OpenOffice.org nije brzinski šampion (učitavanje velikih dokumenata sa puno slika traje i do 20-30 sekundi) ali da li se zaista toliko žurimo? Sećam se kada me je kolega pitao zašto ne pređem na Dvorakov raspored tastature jer tako mogu da poboljšam brzinu kucanja, odgovorio sam da i ovako kucam brže nego što mislim.