ODF, odnosno otvoreni dokument-format je ISO standardizovani format zapisa kancelarijskih dokumenata (tekst, tablica, prezentacija) razvijen kao otvoreni standard. To znači da su dokumenti nezavisni od softverskog paketa, dok god paket podržava ovaj standard. Dodatno proizvođači softvera imaju slobodan pristup dokumentaciji i referentnoj implementaciji ovog standarda tako da nema prepreka da ovaj format ne bude podržan u svim kancelarijskim paketima.

ODF je postao preporučeni format u mnogim državnim uprava ili format favorizovan politikom upotrebe otvorenih standarda. Više o tome možete pročitati u tekstu koji sam napisao za prošlogodišnje junsko izdanje časopisa Infoteka pod naslovom „OpenOffice.org 3, sloboda u svakodnevnici sada i na srpskom“:

Kada se govori o upotrebi formata u kontekstu elektronske uprave, zahtevanjem interoperabilnosti i primenom otvorenih formata država ne favorizuje pojedina odabrana softverska rešenja, a omogućava slobodan izbor svima koji sa državom posluju. ... Otvoreni dokument-format su kao normu za e-Upravu zakonskim aktima usvojile Norveška, Belgija, Finska, Francuska, dok su druge usvojile preporuku za korišćenje (Nemačka, Japan, Slovačka, itd.). U julu 2008. godine NATO je ovaj format uključio među obavezne standarde za sve članice.

Spisak uprava koje zvanično zahtevaju ili preporučuju otvoreni dokument-format porastao je na 25 (17 država, 8 regiona) kroz usvojene zakone, uredbe ili okvire pa su se prethodno navedenim pridružile Danska, Velika Britanija i Mađarska. (pogledajte dokument State of ODF & Outlook for 2010).

Otvoreni dokument-format je podrazumevani format u kancelarijskom paketu OpenOffice.org, a dostupan je i u mnogim drugim paketima najvećih svetskih softverskih kompanija. Kao što sam na blogu već pisao, poznato je da ODF 1.1 podrška, iako nekompletna, postoji i u Microsoft Office softveru od izdanja 2007 SP2.

Korisnici Microsoftovog rešenja kojima je bila neophodna podrška za ODF mogli su da koriste besplatan dodatak „Sun ODF Plugin for Microsoft Office“ koji je dodavao saglasnu podršku za ODF 1.1 i 1.2 standard. Od kada je komapnija Oracle kupila Sun Microsystems i preuzela upravljanje nad ovim dodatkom on više nije besplatan.

U nameri da poveća vrednost otvorenog dokument-formata, Oracle je redefinisao ponudu i sada će korisnici koji žele da koriste kompatibilan ODF format u programu Microsoft Office morati da izdvoje dodatnih 90 dolara za stalnu licencu po korisniku.

Sa druge strane, istovremeno potpunu jednaku kompatibilnost sa formatom mogu ostvariti tako što će koristiti neki drugi kompatibilan programski paket. Moja preporuka je svakako besplatni i slobodni kancelarijski paket OpenOffice.org, dostupan i na srpskom jeziku, a za razliku u ceni može se obezbediti profesionalna plaćena podrška.

Vredi napomenuti da sam Microsoft podržava razvoj slobodnog dodatka za svoj Microsoft Office koji daje bolju saglasnost sa ODF 1.1 standardom i implementacijama u drugim paketima (bolju u odnosu na softverske mogućnosti već prisutne u novim Microsoft Office izdanjima), ali ne i saglasnost sa ODF 1.2. Ova informacija u nekim scenarijima može uštedeti pomenutih 90 dolara po korisniku.

Zainteresovanima za testiranje ODF kompatibilnosti može biti od koristi lokacija officeshots.org ali to je već tema koja zaslužuje poseban tekst.