Dan slobode dokumenata u Beogradu, mart 2008. godine
Dan slobode dokumenata u Beogradu, mart 2008. godine

Dan slobode dokumenata je međunarodna manifestacija sa ciljem da se šira javnost upozna sa značajem slobodnih formata i otvorenih standarda. Ova manifestacija kojom se populariše i upotreba otvorenog dokument-formata za zapis kancelarijskih dokumenata obeležava se poslednje srede u martu, a uključeni timovi koriste to kao priliku da obeleže svoju redovnu aktivnost.

Ove godine u Srbiji je Dan obeležila samo Grupa GNU/Linuks korisnika iz Novog Sada, dok je paralelni događaj koji je zalaganjem Ivana Jelića iz Mreže za slobodni softver Srbije obeležen u Beogradu 2008. i 2009. godine ovaj put izostao.

Zanimljivo mi je bilo da pročitam reportažu iz Slovenije u kojoj je Matija Šuklje na svom blogu podelio sa znatiželjnicima utiske o uspešnom obeležavanju Dana slobode dokumenata 2010. Aktivnost je započela sastankom u Vrhovnom sudu Slovenije kome su uz članove tima koji sprovodi aktivnosti popularizacije slobodnih formata (Katja Guček, Rok Papež, Igor Kolar i Matija) prisustvovali predsednica Vrhovnog suda Alenka Jelenc Puklavec, sekretar Janko Marinko, rukovodilac odeljenja za odnose sa javnošću Gregor Strojin i direktor centra informatike i rukovodilac projekta slobodnog softvera i otvorenih standarda Bojan Muršec.

U razgovoru su predstavnici suda izneli značaj otvorenih standarda u njihovoj praksi i probleme koje su imali u vezi upotrebe zastarelih vlasničkih formata.

Predstavnici Vrhovnog suda Slovenije ispričali su detalje o njihovoj upornoj borbi za primenu rešenja zasnovanih na otvorenom kodu i standardima.

Kako su izneli, u toj ideji najveći problemi nisu bili ni tehničke ni finansijske prirode već politički pritisci i poslovni interesi.

Vrhovni sud Slovenije finansirao je izradu studije o troškovima prelaska na slobodan softver (tada u osnovi uglavnom samo OpenOffice.org) i suprotno kasnijoj Vladinoj studiji, pokazano je da su troškovi primene slobodnog softvera dugoročno niži, uz veću pouzdanost i mogućnost za bolju integraciju i prilagođavanje. Do danas je primena otvorenih formata omogućila slobodan pristup građanima, poput vodećih članica Evropske unije u ovom polju.



Proslava Dana u Vrhovnom sudu Slovenije (CC BY-NC-SA)

Usledio je večernji deo programa u prostorijama organizacije Kiberpipa predavanjima i okruglim stolom pred 25-30 zainteresovanih posetilaca. Video snimak događaja dostupan je na njhovim veb stranicama. Skrenuo bih pažnju na izlaganje Bojana Muršeca o prelasku Suda na otvoreni dokument-format i OpenOffice.org koji je izveden od 2003. do 2006. godine.



Dan slobode dokumenata 2010, Kiberpipa (foto)

Meni ostaje samo da čestitam na rezultatima.

Analizu medijske propraćenosti i odgovor na pitanje ko je na kraju imao zadovoljstvo da se zasladi tortom možete pročitati u Matijinom blog zapisu na engleskom jeziku.