Čak 21,5% računara u Nemačkoj ima instaliran najpopularniji slobodan kancelarijski paket OpenOffice.org rezultati su istraživanja (prevod na engleski) koje je sproveo portal Webmasterpro.de.

Uzorak za ispitivanje su činili posetioci koji dolaze iz Nemačke na više od 100.000 komercijalnih i ličnih veb sajtova koji koriste FlashCounter za analizu posećenosti. Veoma interesantna je korišćena metodologija u ispitivanju - kako povezati posetioce neke veb stranice i softver koji je instaliran na računaru. Odgovor je u instaliranim fontovima.

Kao što je poznato, kancelarijski paketi dolaze sa setom fontova koji inače nisu prisutni na sistemu. Tako OpenOffice.org i derivati (IBM Lotus Symphony, Oracle/Sun StarOffice i drugi) isporučuje font Open Symbol, dok Apple iWork isporučuje Capitals i Jazz LET. To je omogućilo autorima ispitivanja da upare podatke i izvedu zaključak.

Izmereno u januaru 2010 svaki peti računar u Nemačkoj ima instaliran OpenOffice.org, što je povećanje od 3% u prošloj godini.

Microsoft Office obuhvata 62%-72% uz marginu jer se isti Microsoftovi fontovi mogu dobaviti i u probnom softveru koji je predinstaliran na nove računare i kome je istekao period probnog korišćenja, kao i u drugom softveru koji proizvodi Microsoft. Značajan udeo korisnika ima instalirano više kancelarijskih paketa što može da ukazuje da su u procesu prelaska.






Dok ovo pišem pristiglo je obaveštenje da je uspešno objavljeno radno izdanje OpenOffice.org 3.2.0 RC5 i ako ne budu pronađene nove krupne greške ovo izdanje će biti objavljeno kao stabilno izdanje OpenOffice.org 3.2.0.



Među novinama očekuju nas:

  • Podrška za OpenType/Postscript fontove (prikaz, uređivanje, štampanje, izvoz u PDF)
  • Do 46% brže prvo pokretanje u odnosu na 3.0
  • Otvara dokumente u Microsoft Office 2007 formatu (.docx/.xlsx/.pptx) zaštićene lozinkom
  • Omogućava čuvanje dokumenata u Microsoft Word 97/2000/XP formatu uz zaštitu lozinkom
  • Automatski uzastopni unos u Računu sada zadržava početak sadržaja (iza računar1 sledi računar2)
  • Olakšan rad sa spojenim ćelijama u Računu. Omogućeno umetanje i brisanje kolone i reda iz spojenih ćelija
  • Pri izračunavanju u Računu tekstualna polja se prevode u broj. Sprečava pogrešno izračunavanje zbog lošeg formatiranja
  • Podrška za beleške u Crtanju i Prezentaciji
  • ostala poboljšanja


Srpska ćirilična i latinična lokalizacija je spremna za objavljivanje. Stoga pozivam da nam se pridružite u organizovanom testiranju i proveri kvaliteta kako bismo zajedno ovaj važan slobodan softver učinili još boljim.

Ukoliko ste vezani za paket OpenOffice.org bilo kao sistem integrator ili krajnji korisnik i svakodnevno koristite paket na radnom mestu, priključivanje projektu je najbolji način da ostanete u toku sa tekućim razvojem i obezbedite sebi maksimalni kvalitet softvera.

Da biste se priključili razvoju predstavite se slanjem e-pisma na dev@sr.openoffice.org kako biste se pridružili javnoj dopisnoj listi ili kontaktirajte predstavnike projekta u Srbiji.