U kulturnom centru REX (Jevrejska 16), 23. novembra od 20:00 Kuda.org i Multimedijalni institut organizuju razgovor „Hakerska kultura: Moguće istorije alternativnih budućnosti tehnologija“.

U razgovoru će učestvovati:

  • Patrice Riemens: socijalni geograf, zagovornik slobodnog softvera i član holandske hakerske grupe Hippies from Hell
  • Benjamin Mako Hill: programer, borac za slobodni softver i slobodnu kulturu, član upravnog odbora Free Software Foundation i stvaralac na projektu One Laptop per Child
  • Marcell Mars: haker i lejmer
  • Tomislav Medak: filozof, medijolog i borac za slobodni softver i slobodnu kulturu

Razgovor če pokušat odgovoriti na pitanje što je hakiranje kao tehnološka i društvena praksa. Bilo da je riječ o proučavanju zatvorenih tehnoloških uređaja, o programerskom radu na stvaranju slobodnog softvera ili o provaljivanju u informacijske sisteme koji upravljaju procesima u suvremenom društvu, hakiranje uvijek polazi od shvaćanja da su tehnologije oruđe društvene kontrole i da je u društvu kojim dominiraju tehnologije znanje o funkcioniranju tehnologija i kontrola nad tehnološkim razvojem pitanje političke slobode.

Razgovor će tematizirati tu hakersku praksu i kulturu kroz njenu historiju, političku poziciju prema ekonomski određenom razvoju tehnologija i formativnoj ulozi tehnologija u suvremenim društvima, društveno-organizacijsku ulogu u novonastajećim distributivno-kolaborativnim formama društvene proizvodnje, odnos prema kulturnoj reprezentaciji i kulturnoj industriji.


Izložba System.hack() bavi se istorijom, širim društvenim i umetničkim značajem domišljatosti kojima su otvarani zatvoreni tehnološki sistemi kao oružja društvene kontrole.

Moment izvrsnosti u programiranju naziva se hak. Savršeni hak je iznenađujuć, medijski atraktivan, lucidan u korištenju tehnologije, duhovit i nenasilan. System.hack() je svaki hak koji otvara neki zatvoreni sustav, a otvorene sustave pretvara u trajno dinamične.

Izložbeni prostor nije galerija, već unutrašnjost hotelske sobe. Hotelska soba ima funkciju vodiča kroz popratni katalog. Natpisi uz izložene predmete upućuju na ogled u katalogu koji pokušava pružiti odgovor na pitanja koje postavlja pojedini rad i njegov društveni kontekst.

O hakovima u katalogu, koji dobija svaki posetilac, pišu: Jonah Brucker-Cohen, Benjamin Mako Hill, Marcell Mars, Tomislav Medak, Ognjen Strpić i McKenzie Wark. Više o projektu možete saznati i u njemu učestvovati na http://www.systemhack.org.

Dakle, u sobi hotela Kasina, Terazije 25, biće otvorena za razgledanje 23. i 24. novembra od 17-20h. Kroz izložbu vode Vas kustosi Tomislav Medak i Marcell Mars.

Izloženi hakovi:

  • Orson Wells: Rat svjetova
  • Heath Bunting: Superweed kit
  • John Draper: Captain Crunch zviždaljka
  • Richard Stallman: GNU Opća javna licenca
  • Michael Steil: Linux na Xboxu
  • neznani haker: probijanje digitalne zaštite na CD-u
Saznajte koji sistem je hakovan, kako i šta je specifičan hak u pojedinom radu...


Novi Sad: razgovor će biti 20. novembra od 20:00 u omladinskom centru CK 13, (Vojvode Bojovića 13), a izložba u sobi hotela Mediteraneo, Ilije Ognjanovića 10, će biti otvorena za posete 21. i 22. novembra od 16-21h