Ja ću biti u Zagrebu na Open Translation Tools 2007 konferenciji, ali da sam u Beogradu, obavezno bih posetio Festival nauke 1. i 2. decembra od 12 do 20 časova u zgradi Geozavoda (Geološki institut, Karađorđeva br. 48). Snažna preporuka! Detaljan program pogledajte na njihovom sajtu.

Karte se od danas mogu kupiti u Bilet Servisu i Mamutu, po ceni od 100din za jedan dan manifestacije.

 

Citat sa Infostuda, a oni preuzeli iz 24 sata:

Mladi naučnici će uživo pred posetiocima demonstrirati u kakvoj su vezi fudbal i fizika, i zašto Maradonu smatraju vitezom distorzije prostora. Biće reči o mutagenima, koji su danas prisutni svuda: u hrani, u vodi, u piću, u kozmetičkim sredstvima, lekovima i o tome da li su ljudi spremni za njih. Odgovaraće se na pitanja: da li se pingvini kuvaju zbog globalnog zagrevanja, da li stvarno postoji gen koji je kriv za debljinu, da li je moguće rešiti misteriozno ubistvo koje se dogodilo pre mnogo godina i kojim naučnim metodama se može utvrditi da li je Van Gogova slika autentična ili ne.

Stručnjaci Instituta za fiziku pokazaće posetiocima šta sve mogu sa magnetima, a otkriće im i tajnu efekta leptira. Njihove kolege sa Hemijskog fakulteta će demonstrirati da je neverovatno ipak verovatno, odgovarajući na pitanje da li voda može da služi kao upaljač.

Za filmofile stručnjaci Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju na Festivalu objašnjavaju kako su snimani filmovi „Gospodar prstenova" i „Fabrika čokolade" na predavanju „Zemlja čuda: kad opažanje izda".

Uz pomoć Geološkog instituta i učenika Srednje škole „Milutin Milanković", na Festivalu nauke, svi koji to žele moći će da zakorače u ledeno doba. Osim toga, posetioci će moći uživo da prate proces kloniranja cveća, a biolozi će otkriti i kako će izgledati uobičajen obrok budućnosti.