grafik I eto polako je došlo vreme kada ja završavam projekat koji sam počeo da radim jednog davnog leta u Petnici. Naslov? Pa počeli smo od “Habitualna zona u binarnom sistemu zvezda”, a završili na ne tako dalekom naslovu koji glasi “Određivanje nastanjive zone u binarnom sistemu Alpha Centauri”.

O čemu se tu radi? Pa recimo da se radi o numeričkoj simulaciji na osnovu čijih podataka se može odrediti nastanjiva zone, odnosno region gde bi ukoliko bi postojala planeta zemljinog tipa sa orbitalnim elementima koji se preklapaju sa određenom nastanjivom zonom, mogao da postoji život, onakav kakav mi poznajemo na Zemlji. Simulacija se sastoji od dva dela, prvog koji aproksimira rešenje diferencijalnih jednačina kretanja čestice zanemarljive mase u dvojnom sistemu računajući pri tome raznorazne indikatore stabilnosti, orbitalne elemente itd. i drugog dela koji određuje primljeni fluks zračenja od čega bi zavisila temperatura na toj hipotetičkoj planeti.

Alpha Centuari nisam izabrao zato što sam igrao istoimenu igricu (šta više Civilization 2 sam u to vreme igrao deleko više) već zato što je to jedan lep primer bliskog, a opet ne tako bliskog dvojnog sistema (dobro, tu je i treća komponenta Proxyma ili Alpha Centauri C, ali je ona udaljena 13000AU), zato što je interesantno pričati nekom da tražim položaj malih zelenih i zato što sam jedva pronašao pogodan sistem (da, da…) i Alpha Centauri je doleteo onako baš u pravom trenutku.

Projekat je dosta interesantan ali u celoj priči ima jedan grm i u njemu zec. Trenutno na šest kompjutera računam grid stabilnosti koji ima 30x14 polja. Svako polje predstavlja jednu kombinaciju početnih uslova. Dodatno trebala bi mi barem 2, a još lepše 3 takva grida, a i rezolucija bi valjalo da bude veća barem u jednom regionu koji mi je interesantan zbog temperature. E sada, svako polje računam na periodu od 500.000 godina, iako bi valjalo da računam na minimum 1.000.000 godina. Za tih 0.5 miliona godina meni treba 20-tak minuta u proseku po polju. (30x14x20)/60 = 140h. Da, za prve preliminearne rezultate meni treba oko 140h procesorskog vremena (onih 20 min je mereno na Intel P4 2.4Ghz).

Ako to pomnožim sa 2 (zbog minimuma od milion godina) i pomnožim sa 3 (za barem tri različite inklinacije ravni planete na ravan binarnog sistema) dobijem 840h ili 35 dana!.

Stoga budite dobri, udelite mi vaše procesorsko vreme ;)…

Dodatak: Ako želite da pomognete i imate resurse za to, slobodno mi se javite bilo u komentarima ili na email adresu grakic NA gmail TACKA com