Vreme stvarno leti brže od većine ptica… I tako dođe trenutak da ja izađem iz Gimnazije “Sveta Đorđević” u Smederevskoj Palanci.

Kraj školovanja u srednjoj školi je bio poprilično natrpan svime i svačim. Najpre savezno iz informatike (na kome igrom nesrećnih okolnosti nisam ništa uradio ;) ). Zadaci su bili “klasični” koliko je to moguće za taj nivo takmičenja. Malo grafova, malo dinamičkog programiranja, malo kombinatorike, pomaganja teroristima itd.

Zatim su usledili maturski ispiti. Uprkos činjenici da je većina uzela strani jezik ja sam želeo da se oprobam u matematici. Naravno, nije bio veliki problem uraditi zadatke. Bile su četiri grupe po pet zadataka iz različitih oblasti (kombinatorika, granične vrednosti, nizovi, integrali&izvodi, analiza funkcije, trigonometrija,…). Interesantno je da iako smo bili raspoređeni u različitim učionicama svi mi “matematičari” smo radili istu grupu. Verovatno su zadaci bili “ravnomerno” raspoređeni… Pismeni iz srpskog je bio dva dana pre toga i to nije bilo problem uraditi.

Opet se krećemo unatrag po vremenu i dolazimo do 31. 5. tekuće godine. Muzika je bila žestoko kriminalna. Izuzev popularnog hita “Lane moje” i par pesmica Goce Tržan nije bilo ništa što bi ikako moglo podsećati na nešto što nije u domenu (polu)anonimne grand produkcije. Ipak, kako sam se na to pripremio uspeo sam da kažem da mi je bilo OK. Doduše, veći deo vremena sam proveo napolju ispred čuvenog hotela “Kiseljak” u Smederevskoj Palanci.

Stižemo u novija dešavanja. Tako je to kada zadnji unos u blog pišete 19. maja ;). U subotu, 5. juna sam branio maturski rad. Odbrana nije bila klasična već sam u nekih 30-tak minuta izložio bitne elemente rada, inače sa naslovom “Dizajn distribuiranih operativnih sistema”. Trudio sam se da ne ulazim u tehničke detalje već da o dizajnu pričam izdaljega stavljajući u fokus evoluciju i trend razvoja ali i ključne probleme i šanse za njihovo rešavanje. Izuzev komisije nije bilo publike, ali sam ja više nego zadovoljan kako je to sve izgledalo. Sam maturski rad možete preuzeti ovde.

Eh dolazimo i do događaja preko koga sam svojim prisustvom i interakcijom sa njim iskoristio pravo koje mi niko ne može uskratiti - bio na regrutaciji. Dobio sam “veze” one druge tzv. “specijalne” kategorije. Loše ili dobro nemam pojma, ali i ne razmišljam se mnogo jer ne planiram da se u skorije vreme odazovem pozivu otadžbine.

Trebalo bi pomenuti i odlazak na Republičku smotru mladih talenata u Kladovu gde sam uspeo da nakon intervencija u “drugoj rundi” osvojim drugu nagradu, ali o tome ću pisati kada stignem da objavim i slike iz Kladova.

Gimnazija, again

Još je preostalo samo da dobijem diplomu na svečanoj dodeli u sredu, mada me Gimnazija još uvek priziva kako bih razdužio knjige iz astrofizike pozajmljene od profesora, i Uroševićevu knjigu “Takmičenja iz informatike” koju sam skoro trajno prisvojio iz školske biblioteke. ;)