Nakon početne euforije, stvari oko Gmail-a stižu na svoje mesto. Iako još uvek nije zvanično pušten u rad ko god je to želeo mogao je dobiti poziv (hint: ebay aukcije, ili “get gmail account” na bratskome Google-u). Ja se nisam trudio ali sam razmišljao o tome kako bi se 1GB prostora po nalogu mogao iskoristiti.

Ipak, neko me je pretekao… Ovde već pominjani Ilia Alshanetsky, ja na svom blog-u objavio funkcionalan kod koji radi backup&restore proizvoljne datoteke na Gmail. Ograničenje može predstavljati limit po mail-u (ne znam tačno koliko iznosi, ne znam tačno ni da li se to zna) ali princip takođe nije narušen i u tom slučaju datoteku je moguće podeliti u segmente, svaki veličine maksimalne veličine jednog mail-a na Gmail nalogu.

Ja nisam razmišljao o backup-u, već o čistom prostoru za skladištenje sa web interfejsom ili čak i lokacijom gde je moguće čuvati podatke (slike, dokumente i sl.) koji se onda skriptom mogu dovlačiti i prikazivati korisniku. Pa onda pedeset naloga x 1GB = 50GB, fin prostor zar ne? Neće li ovo ugroziti P2P mreže za razmenu ilegalnih podataka (mp3, divx,…)? Sa dobrom vezom Gmail servera ka svim ostalim delovima sveta i naravno dobrim protokom, mogućnostima za kategorizaciju i sl. to postaje vrlo funkcionalan web-disk i to čak i bez reklama ;)

Samo još da nastane servis koji obezbeđuje razmenu hash-eva preko kojih korisnici mogu preuzimati podatke iz tuđeg inbox-a bez potrebe za znanjem user/pass kombinacije…