Danas sam napokon završio download i kompajliranje najnovijeg Gnome-a, radnog okruženja koje koristim na svom kompjuteru kod kuće. Kao i ranije, koristio sam GARNOME sistem za kompajliranje i nisam imao većih problema.

Najčešće pominjane stvari u prikazima novog Gnome-a su novi Nautilus i novi File Open/Save dijalozi iz GTK biblioteke, verzije 2.4 koja je neophodna za novi Gnome. Ponašanje Nautilusa mi se sviđa, znatno je i brži, a promena načina funkcionisanja mi neće mnogo smetati jer ga i ne koristim previše.

Sa druge strane, dijalog za otvaranje i snimanje datoteka mi se sa jedne strane dopada, a sa druge ne. Napokon u ovom često korišćenom GTK dijalogu postoje prečice (Bookmarks). Pored postojećih (Desktop, Home, i Root) mogu se definisati i druge prečice. Prečice su dinamičke, tako da kada direktorijum nije dostupan (izmenjivi mediji ili udaljene lokacije) prečica nestaje iz liste i kasnije ponovo pojavljuje. Međutim, ono što mi jako smeta jeste nemogućnosti kucanja imena datoteke kao ni izbora skrivenih datoteka i direktorijuma!!! Traženje datoteke u listi je stvarno naporno u poređenju sa navođenjem prvih nekoliko slova iz imena. Ako neko zna da li postoji neki štos sa ovim, neka mi javi. (Danilo mi je ukazao na ne toliko HIG-ovski ;) realizovanu prečicu „Ctrl+L“ koja rešava oba pomenuta problema)

Paralelno sa Gnome-om, ažurirao sam i ostatak sistema - GIMP na 2.0, OpenOffice na 1.1.1, Gaim na 0.76 itd, pa sada lepo proverim sve nove mogućnosti.

Trenutno ponovo kompajliram Epiphany pošto je došlo do sukoba Mozilla 1.5 i Mozilla 1.6 pri prvom kompajliranju. Nadam se da će sve sada biti ok, i da ću sledeću poruku okačiti iz Epiphany-ja 1.2.2 ;)

Za zainteresovane, prilažem dva sasvim obična snimka ekrana.