Pozdrav svima. Kao i prošle, a i pretprošle godine, učestvovao sam, ovaj put kao jedini predstavnik svoje škole na reginalnom takmišenju iz informatike. Znate, to su oni lepi zadaci iz tehnike programiranja sa doooosta matematike, u kojima su obrađeni klasični problemi (kraljice na šahovskoj tabli, trgovački putnik, sečenje lesonita, najkraća maršuta, grafovi…)

Zadaci nisu bilo mnogo teški, mada meni ne odgovara način rada “sedi i misli 4 sata u ledenoj sali” pa mi uvek fali vremena (treći sam pročitao tek kod kuće ;) ) Ako ima zainteresovanih, mogu da skeniram pa da okačim ovde.

Takmičenje za smederevski region je održano u tehničkoj školi u Smederevu, i pojavilo se celih 9 takmičara, gde sam većinu poznavao od prošlih “takmičarskih susreta”.

Moglo je i bolje (sa tačnije rešenim zadacima), doduše osvojio sam drugo mesto sa 120/300 bodova. Prvo mesto je osvojio kolega iz Smedereva sa 150 poena. Iz misterioznih razloga (doneo sam test primere kući pa ću proveriti) i meni i njemu nisu radili test primeri 7,8,9 i 10 za prvi zadatak, dok je drugi rešio tačnije nego ja (bruka… ;) )

Od smešnih strana treba pomenuti apsolutnu zbunjenost svih kada počinje takmičenje (mi smo došli u pola devet, neki u devet, a neki u pola deset), grejalicu u sali od koje iskače osigurač (dobro pa se nisu restartovali kompjuteri), nepostojanje C prevodioca, editora i debuger-a (poneo ja MinGW pa mi ni to nije smetalo)…

Najlepše rešenje koje sam video je svakako rešenje koje na kraju nakon nekoliko beskorisnih petlji radi jedan random poziv. Kako se rešenja nisu “poklopila”, složili smo se da treba pomeriti sat na kompjuteru ;)

Trebaju još da stignu rezultati da li sam se plasirao na republičko (što bi bilo vrlo lepo). Heh, ovo mi je zadnje regionalno takmičenje u srednjoj školi (ako ne budem ponavljao godinu ;) ) nakon prošlonedeljnog izleta na matematiku (58/100 bodova i 5. mesto, od 5 takmičara). Ako upišem fakultet itd.., sledeće godine pravac ACM ;)

Dopuna: U prvom zadatku sam u međuizračunavanju Xk, k=[0..9] smestio u int. Naravno ono je lepo prešlo u neki fini negativni broj, i jedno “long long” ispred int u deklaraciji potpuno rešava problem, ali sada…

Dopuna 2: Zadatke u PDF formatu možete preuzeti odavde.