Mozilla Firefox je proizvod koji ima zanimljiv istorijat razvoja sopstvenog imena. Prvobitno nazvan Phoenix, pa zbog istovremenog proizvođača BIOS-a biva preimenovan u Firebird što opet nije bio kraj putešestvija zbog istoimene baze podataka. Treći pokušaj je Firefox na čemu će se valjda i ostati.

Mnogi koji su koristili Mozilla web browser su se žalili da je to preglomazan i prespor softver pa su se pojavile osiromašene verzije web browser-a i mail klijenta sa “trenutnim” imenima Mozilla Firefox i Mozilla Thunderbird.

Program jeste osetno brži, a koristi isti Gecko engine za renderovanje sadržaja, podržava XUL aplikacije itd. Postoje proširenja za browser, kao na primer podrška za prikaz WML stranica.

Lepe stvari kao što je blokiranje popup-a, lep eyecandy download manager, standardna podrška za više tabova, image blocker i kvalitetan Gecko engine garantuje da je Mozilla Firefox uz primetno ubrzanje startovanja i samog rada kvalitetan browser, dovoljno dobar da sa Mozilla browsera na Windows-u pređete na Firefox. (13 razloga zašto je Firefox bolji od IE-a) Ja na Linux-u ću se ipak zadržati na Epiphany-ju koji se bolje uklapa u radno okruženje koje koristim mada konceptualno nema velike razlike.

Jedino što me zanima vezano za promenu imena jeste da li će i Thunderbird sada promeniti ime u Thunderfox?

I za kraj, treba mi preporuka za NNTP klijent koji podržava offline rad i ispravno prikazuje HTML poruke i radi na Linux-u. Za sada znam jedino za gore pomenuti Thunderbird, a voleo bih da postoje alternative. Trenutno koristim Pan, i zadovoljan sam mogućnostima ali mu nedostaje podrška za čitanje HTML poruka.