Zašto menjati stvari koje rade? U php-u je lepo postojala “ipv4 only” gethostbyname funkcija, ali ne gospoda žele da budu u trendu i da podržavaju ipv6 i onda naprave internu funkciju getaddrinfo. Naravno nju koriste prvo u FTP funkcijama, onda i za mail() funkciju pa na kraju i za fsocket funkcije. Na kraju i staru gethostbyname implementaciju zamene sa novom. Pa šta, nije problem kome bi smetalo što podržavamo i ipv6…

Trebalo bi nikom, ali to baš nije tako, jer… Jer nova implementacija ne operiše dinamički sa listom dns servera, i što je još gore interno kešira dns upite (zašto kada je po celoj Unix filozofiji namenjeno da mali alati rade usko ograničeni deo posla, pa zar keširanje nije u domenu dns servera?). I sada imate neke varijacije DynDNS hostova sa kojima morate da ostvarite vezu, jednostavno nakon promene IP adrese DNS-a php odbija da radi i daje grešku iz naslova.

Drugo, sama promena /ec/resolv.conf datoteke uopšte ne utiče na php, jer po novoj implementaciji kada se voljeni ISAPI modul učita u Apache, php pročita datoteku i u “cilju smanjenja korišćenja resursa” to više ne radi dok god vi ne restartujete Apache.

Naravno ovo ne možete nikako saznati čitajući php dokumentaciju, pa jedini spas dolazi sa Google-a. Očigledno tražim previše od “konektuj se na bazu, pomnoži vrednosti i prikaži ih” jezika.