Šta se može reći o domaćim udruženjima koja propagiraju slobodni kod? Generalno gledano, ona ni ne postoje. Zvanična organizacija koja bi se mogla pojaviti u javnosti bi, prema svemu, trebao biti upravo OSNY (www.osny.org.yu). Međutim, na internet lokaciji nema najosnovnijeg kontakta, a celokupni sadržaj je zastareo. Pre par meseci sam bio u prilici da zatražim da neko ispred OSNY-a napiše kratak članak o Linux-u u poslovnoj primeni koji je u svom biltenu želela da objavi Privredna Komora Požarevac. Na njihovo iznenađenje, i pored slanja zahteva na više različitih adresa nisu uspeli da dobiju odgovor.

Koliko ja znam od samih udruženja korisnika, postoji udruženje FreeBSD korisnika (www.bsd.org.yu), čije se delovanje završilo na ne-znam-koliko-uspešnoj akciji prevoda dokumentacije FreeBSD sistema. Drugo udruženje je udruženje Linux korisnika (www.linux.org.yu) na čijoj se internet lokaciji jednom u dva meseca pojavi po neki tekst.

Od ostalih domaćih resursa, postoji par Linux lokacija koje se bave prekucavanjem vesti sa stranih lokacija, LUGY email lista i to je sve. Što se projekata tiče, tu je stvar malo bolja, radi se na prevodu KDE (kdeyu.osny.org.yu) i Gnome (www.prevod.org) grafičkih okruženja. Ali i tu postoji nekoordinisanost dva tima (što se postepeno popravlja, ali ne dovoljnom brzo) koja u potpunosti ocrtava našu scenu slobodnog softvera (janko i marko napravili sajt, a onda došao pera i napravio svoj sajt čisto kako to ne bi imali samo janko i marko). Kada smo već kod prevođenja, treba pomenuti i prevod OpenOffice paketa, izveden na brzinu i poluzatvoreno od očiju javnosti. Šta je proizvod - nakon početne euforije ne zna se ni ko ima prevod ni ko održava prevod, a kamoli ko je zadužen da to sve pošalje OpenOffice timu. Ponovo - organizacija koja puca po svim svojim šavovima.

Voleo bi da me neko ispravi, ali danas u Srbiji ne postoji ni jedna organizacija koja bi bila u stanju da podrži neki projekat, da se bavi propagiranjem rešenja baziranih na otvorenom kodu, da koordinira ostale grupe (prevodilačke timove i slične grupe). Zapitao bih samo, ko će izvršiti novu lokalizaciju GNU libc biblioteke nakon promene kodne oznake zemlje? Ko će pružiti tehničke resurse? OSNY? - tako bi bilo logično, ali…

U ovakvim uslovima, nemoguće je govoriti o organizovanju seminara, kurseva, učestvovanju na IT manifestacijama u zemlji i u bližem okruženju. Jednostavno, u sadašnjem stanju zajednice koja podržava otvoreni softver, ako ona uopšte i postoji - dalje propagiranje ove ideje nema šanse, jer to nema ko da organizaciono “povuče”. čak i neke manifestacije koje su se održavale (poput LinuxFest-a) se sada odlažu i ukidaju usled nemoći onih koji su na sebe preuzeli organizovanje domaće zajednice da je organizuju.

Pa šta je to što treba uraditi? Neophodno je napraviti novu organizacionu podelu, napraviti resursni centar, motivisati dovoljno stručne ljude da se priključe, povuči projekte, u globalu uraditi NEŠTO. Ovako, većna domaćih projekata će proći poput linsec sistema - zapasti u nebrigu, i ostati po strani, za neka svetlija vremena. E, pa red je da ta svetlija vremena dođu.