Na veb forumu sajta Linuxo.org povela se zanimljiva diskusija koja iz različitih ugloba spaja slobodan softver, ICT privredni sektor u Srbiji, tržište usluga vezanih za slobodan softver, reformu e-Uprave i nastup i poziciju domaće zajednice.

Izdvojio bih uključenje Zorana Marjanovića iz firme Micro Business d.o.o. u diskusiju. Micro Business d.o.o. je proizvođač BusinessWare softvera za poslovanje preduzeća i sistem integrator iz Knjaževca orijentisan na primenu slobodnog softvera uključujući OpenOffice.org, najpoznatiji slobodan kancelarijski paket i GNU/Linuks operativni sistem.

Oni su još 2004. godine uvideli tržišnu šansu da ponude nešto drugačije svojim korisnicima, a njihova softverska perjanica podržava višeplatformski rad, te omogućava korisnicima da sami odaberu Microsoft Windows ili GNU/Linuks zasnovano rešenje.

Zoran je sa kolegama iz firme bio i naš gost na II godišnjem okupljanju OpenOffice.org zajednice 16. maja u Kragujevcu gde smo najviše govorili o obuci korisnika za OpenOffice.org. Učestvujući u diskusiji na Linuxo.org forumu Zoran je istakao želju da sa drugim sličnim firmama podele iskustva:

Dovoljno je da domaća firma bude kadra da svojim korisnicima pruži potrebnu i osnovnu podršku za onaj deo OSS koji je ta firma uvela korisniku.

Ovakvih firmi u Srbiji, verujem, ima još. Okupljanjem ovih firmi u organizaciju može napraviti pomak.

Nisu tenderi u državnim organima smetnja, već nemogućnost samo jedne firme da dobije komplikovan posao. Organizacija bi mnogo bolje delovala. Kad kažem da tenderi nisu smetnja, to potkrepljujem svojim primerom, gde mi glatko "prolazimo" u takvim slučajevima, jer je naše rešenje jeftinije zbog upotrebe OSS.



Ne samo da je njihovo rešenje jeftinije već kao ponuđač slobodne platforme novac ulažu nazad u lokalnu sredinu, a vertikalnom saradnjom sa zajednicom imaju na raspolaganju kvalitetno rešenje za bazni spektar usluga integracije.

Kada sam početkom prošlog meseca bio u Orvietu na godišnjoj konferenciji OpenOffice.org projekta u razgovoru sa Italom Vignoliem, aktivnim učesnikom i bivšim koordinatorom Associazione PLIO, prepoznali smo identičnu temu.


Kroz zajedničku aktivnost svakodnevno svi mi u zajednici unapređujemo softver koji koristimo, bilo da pišemo novi programski kod, prevodimo, dopunjujemo dokumentaciju, učestvujemo u diskusijama ili koristeći ga svakodnevno testiramo softver. I svesni smo da time stvaramo slobodno radno okruženje. Neograničeni licencama, zabranama, ograničenjima, svakodnevno se družimo i zabavljamo prilagođavajući softver tačno našim potrebama jer je zabavno kada to možemo.

Želimo da to naše mezimče prošeta i do drugih. Da im ponudimo slobodnu alternativu i promovišući vrednosti slobodnog softvera omogućimo im da sami odluče koji softver žele da koriste. A da dopremo do svih potrebna nam je podrška i organizovani nastup.

Centralizacijom unapređenja e-Uprave sve češće se realizuju krovni ugovori u nabavi softvera, čime se složenost nabavke uvećava preko veličine koju pojedinačni mali i fleksibilni partneri orijentisani na slobodan softver mogu da prihvate. Dok čekamo na stratešku odluku države (Strategija i akcioni plan razvoja e-Uprave 2009-2013 je sjajan korak u tom pravcu, ističući interoperabilnost, otvoreni kod i otvorene standarde u prvi plan kao katalizatore za razvoj e-Uprave) postoji puno stvari koje i sami možemo da uradimo.


Sa strane OpenOffice.org zajednice, Igor, Aleksandar i ja pripremamo lokalni partnerski program zamišljen kao klaster sistem integratora koji će omogućiti njihovo bolje međusobno povezivanje, doprineti vidljivosti i olakšati im prenos znanja sa međunarodnog projekta.

Želite da se čuje i vaše mišljenje? Oglasite se na pokrenutoj temi ili u putem komentara na ovaj zapis.