Google Summer of Code je mentorski program za studente sa stipendijom od $4500 za rad na nekom parčetu slobodnog softvera tokom leta. Preko 150 organizacija iz sveta slobodnog softvera predložilo je raznovrsne ideje, a sve što treba da uradite jeste da do petka pošaljete prijavu.

Imajte samopouzdanje! Baš kao što Leslie Hawthorn iz Guglovog Open Source tima kaže, često čujem od kolega i koleginica kako im se ideja dopada i voleli bi da tako uđu u priču oko slobodnog softvera ali su istovremeno potpuno preplašeni. Sumnjaju da je teško „ući u program“ zbog konkurencije, da nemaju dovoljno iskustva ili da nisu dovoljno pametni. Istina je međutim da program obuhvata 150 organizacija i projekata sa idejama različite složenosti i da sve imaju jednake šanse da budu odabrane.

Većina organizacija radije će izabrati studenta ili studentkinju koji jasno iskažu želju da nauče nešto novo, prošire svoje znanje radom u ovom šarenolikom okruženju, postanu deo tima i zajednice nego „profesionalca“ koji će odraditi posao za 7-10 dana i „fakturisati“ svoje vreme. Zanimljivo je da većina učesnika programa i po kraju programa ostaje u zajednici, dobije ponudu za stalni posao ili nastavak akademske karijere što uopšte ne čudi imajući u vidu da u otvorenom modelu razvoja imate priliku da za kratko vreme upoznate i steknete puno novih prijatelja iz struke.

Pogledajte ceo intervju:

Zapamtite: Ovo je mentorski program za studente, početnike u svetu slobodnog softvera i vi možete biti deo uspešne priče slobodnog softvera. Pogledajte spisak organizacija učesnica, odaberite predloženu ideju ili sastavite novi predlog i prijavite se do petka!

Ukoliko želite da saznate više informacija o programu iz prve ruke, ostavite komentar.