Danas sam tražeći neke informacije na portalu epractice.eu naleteo na rezultate ispitivanja upotrebe veb preglednika (engl. web browser) u Evropi tokom novembra. Istraživanjem je obuhvaćeno oko 120.000 sajtova iz 32 zemlje.

Mozilin Fajerfoks koristi 31,42% posetilaca.

Broj korisnika Internet Explorera (60,12%) nastavlja da opada i u proteklih šest meseci 4,3% korisnika je prešlo na drugi preglednik. Slede Opera (4,24%), Safari (2,55%), novajlija Google Chrome (1,07%) i Netscape (0,08%).

Novi korisnici računara danas odrastaju u okruženju zdravog tržišta i koriste različite programe za puštanje zvuka i slike, klijente za e-poštu, preglednike veba. Sve više programa podržava veći broj operativnih sistema (Windows, Mac, GNU/Linux,...). I uprkos tome, zahvaljujući interoperabilnosti očekujemo da e-pošta i veb jednostavno rade.

Baš zato i u svetu kancelarijskog softvera raste svest o značaju otvorenih formata. Otvoreni dokument-format (ODF), međunarodni ISO standard za elektronski zapis kancelarijskih dokumenata danas podržavaju OpenOffice.org, Google Docs, IBM Lotus Symphony, SAP, kOffice, Mobile Office i drugi.

Za proleće je najavljena i prva Microsoftova implementacija otvorenog dokument-formata u njihovom Office sistemu. Ali da li je to uopšte bitno za 150.000.000 korisnika koji su sa veba preuzeli svoju kopiju paketa OpenOffice.org?