gnome-2-18.png

Vrhunsko slobodno radno okruženje, u verziji 2.18, izgleda i ponaša se bolje nego ikada. Prisutna su brojna unapređenja po pitanjima izgleda i brzine, ali i sve veća zbirka uključenih programa.

Lična sigurnost je sada dostupna u radnom okruženju i omogućava elektronski potpisanu komunikaciju, šifrovanje elektronske pošte i lokalnih datoteka, baš kao i lako upravljanje ličnim ključevima.

Još važnije od svega ovoga — po prvi put uključujemo igrice za igranje u mreži, šah sa 3D prikazom i beskrajnu zabavu uz sudoku. :)

Gnom radno okruženje je dostupno u slobodnim i komercijalnim operativnim sistemima kao što su Debian, Fedora, Mandriva, OpenSolaris, RedHat, SLED i Ubuntu i dr.

Pročitajte zvanične beleške o novom izdanju i saznajte šta je novo u vašim omiljenim programima: Tomici, Nautilusu, Spoznaji, Gnomovom upravniku potrošnjom, Evinsu…

Kao i u prethodnim izdanjima, prevod na srpski jezik (ćirilica i latinica) je dostupan zahvaljujući aktivnosti nas iz grupe okupljene oko lokacije prevod.org.

Značajna su i unapređenja u pristupačnosti i tehnologijama za ispomoć, ugrađeni čitač ekrana pored ostalih izmena sada ima i podršku za neke nove slobodne sintisajzere govora. Šteta što podrška za srpski jezik tamo nedostaje.