Nedavno sam napokon izašao na kraj sa spamom u komentarima, na ne baš najbolji način, instaliranjem CAPTCHA dodatka za Movable Type sistem koji koristim. Tada sam razmišljao šta bi bilo da ne koristim jedan od najpoznatijih blog sistema, već da imam neko lično rešenje. Botovi bi tada bili nemoćni, barem teško da bi neko kako bi reklamirao “Viagra Pills” na mom blog-u prepravljao kod bota i dodavao mu podršku za polja “komentar”, “dugme” i slično…

Ipak poslednjih dana se javlja novi način napada spamera na blog - ovaj put preko standardnijeg mehanizma: Trackback Ping. Naizgled naivna, lepa mogućnost da kada neko citira moje škrabanje na svom blogu, isečak njegovog teksta i link ka njemu se pojavi ovde.

Ima li neko predloge šta se može učiniti tim povodom? Iako imam samo par pingova kojima se mogu pohvaliti, ne bih želeo da moram isljučiti ovu mogućnost. Opet, ne znam kako mogu obezbediti nesmetano funkcionisanje cele te stvari sa pingovanjem, a zabraniti spam u njima. Jedino da povežem to sa MT-Blacklist mehanizmom koji bi pretražio isečak post-a i odbacio ga ukoliko nije prikladan. Svakako, dok se intenzitet napada ne poveća, metodom ručnog čišćenja mogu kupiti malo vremena.