Primetio sam da sve češće izbegavam da sajtove pratim direktno. Straw koristim redovno i imam listu RSS feed-ova što sajtova što blogova koje pratim. ES (http://www.elitesecurity.org) je bio jedan od retkih sajtova koje sam redovno posećivao browser-om. Pri tome me je nerviralo što moram biti online da bih napisao odgovor na temu (dobro, mogu unapred da otvorim formu za unos, ali ne mogu da znam da li će me tema privući da odgovorim), što lista poslednjih poruka ima česte tikove i što sajt čak i na DialUp konekciji često ima kašnjenja sa učitavanjem.

Medjutim, zahvaljujući manjoj ekipi korisnika ES se može pratiti i preko news-a, standardnim programima (ja koristim Pan). Malo je nezgodno što username morate provući kroz rawurlencode, ali dobro, to se radi samo jednom - meni je doduše trebalo malo vremena da provalim u čemu je problem.

Automatski sam dobio i offline arhivu ES-a koju je moguće lepo pretraživati, mogu da offline napišem odgovore i kasnije ih pošaljem, a lista novih poruka je uvek ispravna.

Postoje i nedostaci - ali ovo je ipak radna verzija. Na primer često postoje problemi sa [quote] tagovima za označavanje citiranja, UBB oznake nisu podržane, tex formule izgledaju krajnje smešno itd… ali es news predstavlja u principu funkcionalan način za praćenje ES-a na drugačiji način. A nedostaci, pa na serveru se aktivno radi, verujem da će biti rešeni i dorađeni.

Adresa news servera je logično news.elitesecurity.org, pisanje poruka valjda možete koristiti jedino sa više od 50 normalnih postova, a server zahteva autentifikaciju.