OpenOffice.org - najpopularniji slobodni kancelarijski paket; obrada teksta, tablice, prezentacije, baze podataka; preuzmite besplatno sa http://sr.openoffice.org
 

Kako iskoristiti 1GB na Gmailu?

gmailarhiva.png Već duže vremena razmišljam kako da rešim problem pretrage arhive mailova. Arhiva se sastoji od kolekcije Maildir direktorijuma sa uređenim porukama od polovine 1999. godine do danas i verujte mi toga ima dosta, baš dosta.

Često mi se dešava da mi je potrebno da pogledam neku poruku (ili diskusiju), međutim kako ni na koji način nisam organizovao pristup poruku sam tražio pomoću cat/grep/find i sličnih alata, ili ako baš ništa ne vredi učitavanjem Maildir-a u neki od programa za proveru pošte. Opet i tada naći određenu poruku je bilo poprilično komplikovano.

Međutim tu uskače - GMail. Koristeći Google GMail Loader uspešno sam ubacio poruke pri tome očuvavši povezivanje poruka kao i njihove datume. Uz malo pažnje i kreiranja/brisanja filtera sam uspeo da lepo organizujem poruke. Sada imam mogućnost da brzo pretražujem arhivu koristeći standardnu Google pretragu. Cela arhiva zauzima oko 400MB tako da ću i u narednom periodu moći arhivirati poruke.

Naravno, treba imati na umu da je GMail beta servis i da Google ne preuzima odgovornost za zaštitu podataka. Moja arhiva ostaje uredno spremljena na HDD kao i na CD (i to više komada u različitim varijantama - celo, jedan deo itd.).

Dalje arhiviranje moguće je izvesti i automatski prostim procmail ili ekvivalentnim pravilom koje će svaku poruku proslediti i na GMail adresu.

Na netu je moguće naići na raznorazne ideje kako je moguće iskoristiti više GB prostora (za hosting, za backup, kao internet harddisk, ...) ali za razliku od njih držanje objedinjene arhive mailova u GMail nalogu je vrlo logična. Barem ja mislim tako.

 

March 6, 2005 3:21 AM | ostalo


Komentari

Nije ti losa ideja, ja sam uradio nesto slicno, prosledjujem sa svih naloga(licni, posao,...) sa kojih preuzimam postu na Gmail.

Objavio Jovan u March 23, 2005 10:21 AM

Objavite komentar

Zapamti lične podatke i za naredni unos?
Zbog povećane količine SPAM-a u komentarima, prinuđen sam da vas malo maltretiram... Kao što je i očekivano, upišite dve reči sa slike u polje ispod (ako su reči nejasne, kliknite na crvene strelice za novu kombinaciju):Slanjem komentara odobravate prikazivanje i trajno arhiviranje teksta komentara na ovom blogu uz uslov navođenja unesenog imena autora i zadržavate sva ostala prava i punu odgovornost za objavljeni sadržaj.
GNOME lover
blog.goranrakic.com - Goran Rakić / Горан Ракић
Objavljeno pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo 3.0 Srbija.
Sva prava i odgovornost za objavljene komentare zadržavaju njihovi autori.

Creative Commons License