phpDanas sam naleteo na fini tekstić (Squeezing code with xdebug) o optimizaciji PHP koda. Prikazano je nekoliko interesantnih nazovimo ih “caka” kao i preporuka za upotrebu xdebug alata u profilisanju koda.

Na primer, nisam proveravao ali mi ovo deluje jako interesantno:

ob_start(); for ($i=0; $i < 10000; $i++) echo $i; $s = ob_get_contents(); ob_end_flush();

Takođe, izdvojio bih i zapažanje o brzini različitih funkcija na osnovu mesta njihove implementacije (u ZendEngine-u ili kasnije kroz ekstenziju). Za nove programere bitno je istaći i usporenje pri pozivu funkcije i koda koji je direktno napisan, usporenje pri pozivu funkcije sa nizom koji je prosleđen po referenci kao parametrom i funkcijom koja prima 10 različitih parametara itd.

Neki bi rekli da PHP ne vredi takvih optimizacija jer se narušava čitljivost koda, a to inače nije jezik za projekte i okruženja gde ovakve optimizacije mogu značiti… Neću se izjasniti po tom pitanju, a ovakve “tekstiće” nije na odmet pročitati povremeno.

Od interesante PHP literature izdvojio bih post na SitePoint-ovom PHP Blog-u: PHP Gotchas, part I. Ima dobrih stvari za zapamtiti, naročito oko magic_quote-a. Eh, da sam ovo čitao pre godinu dana ;).

Tu su i prezentacije sa Linuxtag-a: 1) Rasmus Lerdorf: Debugging PHP with Xdebug 2) Rasmus Lerdorf: Large scale PHP 3) (Obojena i ušarenjena) Tobias Schlitt i Stefan Neufeind: Pear an introduction

A na kraju ću preskočiti prenošenje vesti o tome da je Friendster prešao na PHP i napravio veliko ubrzanje u radu sistema jer ne mislim da je to zasluga PHP-a već onoga ko je pisao novi PHP kod, odnosno onoga ko je pisao stari tomcat/jsp kod ;)